Sirup z máty citrónové
Výborný a osvěžující sirup...
Letos mi máta dělá radost a už podruhé krásně obrostla.
Proto jsem se rozhodla udělat mátový sirup, který je nejen zdravý, ale i v letních dnech osvěží.
Samozřejmě ředěný vodou, s citrónem a lístky máty. Přidat lze do hotového nápoje i pár bobulek rybízu, jahod, nebo malin a pak už jen popíjet.
Ale k receptu.
Ostříháme stonky máty a pečlivě ji omyjeme pod tekoucí vodou. Převaříme 2 litry vody a necháme vychladnout.
Suroviny: 2 - 3 velké hrsti lístečků máty, 2 litry vody, 20 g kyseliny citrónové a 2 kg cukru.
Postup: Lístečky máty zalijeme vodou a necháme 24 hodin louhovat. Potom přecedíme přes plátýnko, lehce vymačkáme a přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Necháme cukr rozpustit, přivedeme k varu a 1 - 2 minutky povaříme. Sirup je hotový a nalijeme do vyvařených skleněných lahví. Víčko opláchneme např. vodkou a zavíčkujeme.
Sirup je vhodný jak pro děti, tak pro dospělé a v letních parných dnech je velmi osvěžující.